Krstne sveče

Poroke

ZGODOVINA KRSTNIH SVEČ:

Tako v judovstvu in poganski rimski kulturi, so imele krstne sveče velik pomen  za označevanje božanske prisotnosti v krščanski cerkvi. Sveče so se uporabljale pri različnih obredih in storitvah.  V zgodnjih letih krščanstva, so krstitili samo odrasle, vendar pa po koncu 3. stoletja, uvedejo dojenčkov krst. Krstna sveča se danes uporablja v primeru rimsko katoliških in angliganskih obredih.
Svetloba ima poseben pomen v krščanski tradiciji, ker je Jezus videl  svetlobo v svetu Božje milosti in odrešenja. V krščanskih evangelijih jezus prihaja iz teme v svetlobo.Nekateri kristjani pa trdijo, da je krst nadomestilo za judovsko obrezovanje. Koristi krsta so, da človeka opere greha, postane nov član v Cerkvi . Kristus ga postavlja na pot vseživljenjskega potovanja. Pričakuje se, da bo krščen otrok sodeloval v življenju veri kot član verske skupnosti.

krstna-sveca

Kaj krstne sveče predstavljajo ob krstu?

Krstna sveča predstavlja , da je Bog z družino otroka, ali krščenca.Predstavljajo Jezusa, Luč sveta.  Simbolizira vstop v družino Boga, iz teme v svetlobo. Od krsta naprej imajo krščeni v sebi nadnaravno življenje Kristusa. Svetloba do smrti, ne da bi ugasnila zaradi smrtnega greha, krščenemu pa omogoča, da postane vreden daru odrešenja.
V katoliški Cerkvi krst dojenčkov opravlja duhovnik.  Glavni namen sodobnega katoliškega krsta je pozdraviti nove člane družine v cerkev, sprejeti novo družino. Starši in botri igrajo veliko vlogo pri krstu otroka.Starši morajo izbrati dva človeka da bosta  pomagata voditi in učiti otroka v katoliški veri. Pogosto pa starša za botra izbireta družinskie člane ali bližnje prijatelje. Pri krstu so otroci oblečeni v belo obleko, ki simbolizira nedolžnost in novo življenje v Kristusu. Pred dva tisoč leti, so kristjani že nosili bele obleke pri krstu, tradicija pa se že vrsto let ohranja in nadaljuje. Krst in   sprejemanja otrok v skupnost vere v cerkvi. Ko je otrok krščen, je sveča simbol vere, luči, resnice in novo življenje.

Krstna sveča

Kot znamenje novega življenja krsta sveča simbolizira svetlobo Kristusa – Luč sveta. Svetloba, ki greje in spodbuja, daje varnost in osvetljuje pot naprej. Krstna sveča je simbol in odpira oči, gleda skozi oči jezusa kristusa.
Krstna sveča je stožasta sveča, ki se uporablja med krstom in simbolizira svetlobo Kristusa, kot tudi vir svetlobe na poti do duhovnosti. Krstna sveča tudi simbolizira notranjo luč v osebi(krščencu). Ko je krst oz. obred končan, se svečo običajno nese domov, da služi kot lep spomin na tale dan.
Krstna sveča simbolizira ,da krščeni postane “Kristusova luč« in njegova dolžnost. Krstne Sveče so osrednjega pomena za krst. Ponavadi so krste sveče velike,okrašene in bele barve lahko pa za obred uporabimo kar 2 mali svečki. Na sveči je običajno napisano otrokovo ime in datum krsta. Na svečah pa se lahko pojavijo tudi lepe misli in verzi.Tradicionalni okras za krstno svečo se izdela iz traka ali tila.Sveča je običajno 24  do 33 centimetrov visoka, vendar pa se pojavlja v vseh velikostih in oblikah. Izdelane so iz različnih materialov ki so odvisni od vere in okusa posameznika. Vosek je osnovni material za izdelavo krstne sveče. Sveče so bele barve, vendar se modni trendi hitro spreminjajo in se sveče pojavljajo v vseh barvah in odtenkih. Na sveči so zapisani podatki krsta in ime krščenca običajno v zlati ali srebrni barvi. Uporabimo lahko tudi samolepilne črke in jih prilepimo na krstno svečo. Na krstni sveči se nahaja tudi križ. Križ simbolizira Jezusa in krst (plemenito dejanje). Polek krstne sveče se nahaja tudi dekor iz tila ali svile, da poskrbi za popestritev krstne sveče.