Befungin – Sibirska Čaga

Zdravje

Sibirska divja goba imenovana Čaga (Inonotus Obliquus)

Dandanes obstaja več kot sto vrst zdravilnih gob, ki se uporabljajo v naravni medicini. Sibirska goba Čaga raste predvsem v Rusiji in severovzhodni Aziji. To je gliva, ki navadno raste v severnih regijah v podnebnih območjih s temperaturami do 40 ° C, na drevesih, brez, jelš in bukev. Ker ponavadi živi na brezah in je tam tudi najbolj prisotna, je pogosto imenovana kot “Brezina goba”. Ima videz črnih, zlomljenih množic nepravilne oblike. V nekdanji Sovjetski zvezi, po vseh znanstvenih raziskavah so jo vključili v uradno farmakopejo. Na zahodu so se za te zdravilne gobe začeli zanimat v poznih 60-ih letih, ko jo je omenil v svoji knjigi “Department of Cancer” nobelovec Aleksander Solženicin, ki je pisal o svojem okrevanju od raka, s pomočjo čaja iz Čage. Na svetovnem trgu prehranskih dopolnil, je danes Čaga absolutni hit zaradi njenih zdravilnih lastnosti.

befungin-sibirska-caga
Čaga s svojimi značilnostmi čiščenja telesa, je bila prvič dokumentirana v tradicionalni kitajski medicini že je pred 4000 leti, in je bila imenovana “božji dar” in “kralj zelišč.” V Sayan gorah v Sibiriji, so vaščani redno pili čaj gobe Čage, ki so jo ročno obirali v divjih gozdovih breze. Ljudje v Sibiriji, so vsak dan pili ta čaj in obstajajo dokumentirani podatki, o ljudeh ki so živeli več kot 100 let!
Sibirski čudež Čaga je parazitska goba, ki črpa svoje hranilne snovi iz živih dreves.
Ta izjemna medicinska goba vsebuje več kot 200 hranilnih snovi. Je bogata z aminokislinami, balastnimi snovmi, encimi, minerali v sledovih (baker, selen, cink, mangan, železo, germanij, itd), minerali: magnezija, kalija, kalcija, natrija, fosforja, vitaminov B1, B2, B3, vitamina K, vitamina D2 ali ergosterol ki ga v druge rastline nimajo. Poleg tega je močan vir mnogih vrst polisaharidov, betulinske kisline, beta glukana, triterpenoidov, (vključno lanosterola), sterolov, inotodiola, trametenolične kisline, melanina.
Od vseh živil, zelišč in medicinskih gob najmočnejši doslej odkrit antioksidant. Daleč zadaj pridejo aronija, brusnice, artičoke, robide, šipek itd.
SOD encim (Superoksid dismutaza) je najmočnejši encim v telesu in deluje kot celični antioksidant (prostih radikalov borec). Ščiti pred prezgodnjim staranjem, tumorji, rakom, visokim krvnim tlakom, boleznimi srca in ožilja, kroničnim bolečinami v mišicah in sklepih, težavami s prebavo, diabetesom, slabo prekrvavitvijo, jetrnimi in ledvičnimi bolezni, holesterolom, alergijami, pljučnimi bolezni, bolezni kože, težavami s prostato in tako naprej. So prisotni v celicah in igrajo pomembno vlogo pri zaščiti telesa pred negativnimi vplivi oksidacije in prostih radikalov. Raven SOD zmanjša staranje. SOD encimi so prisotni v Čagi, kjer imajo pomembno vlogo pri preživetju celic med invazijo gostitelja (breza). Da bi se obranila invazije, breza uporabila svoje obrambne mehanizme. Čaga uporablja SOD encime za preživetje in širitev, kar sčasoma privede do smrti gostitelja, zato spada ta goba iz Sibirije med parazitske gobe . Na žalost je v našem telesu s prehodom let, vedno manj ključnih encimov in mi jih potrebujemo bolj kot kdajkoli prej. Smo dnevno bombardirani z onesnaževanjem, s pesticidi, aditivi za živila, hormonoi, klorirano vodo, različnimi viri sevanja, plastiko, antibiotiki, floridi, težkimi kovinami, kemičnimi zdravili, nečistim zrakom, ki ga dihamo. Vse to je idealno podnebje za juriš prostih radikalov, ki uničujejo naše telo na celičnem nivoju.
Čaga spada v skupino adaptogenih organizmov. Adaptogeni so odličen način, da se prepreči vpliv stresa na telo. Niso usmerjeni na ciljni organ ali določene bolezni, ampak na ravnovesje celotnega organizma. Znano je, da adaptogene množično uporabljajo v ljudskem zdravilstvu v Sibiriji, na Kitajskem, Tibetu in drugih delih jugovzhodne Azije. Njihovo omembe najdemo v starodavnih medicinskih razpravah tibetanske in indijske medicine.